skip to Main Content
IKC Moerbeigaarde groot formaat 1920x959

PROJECT

Nieuwbouw
IKC Meester Verwers

De Gemeente Zoetermeer heeft Blanksma bouw middels een nationale openbare aanbesteding gekozen tot bouwteam partner voor de verdere engineering en voorbereiding voor de Nieuwbouw van het Integraal Kind Centrum de Meester Verwers. Na de succesvolle bouwteamfase is ook de realisatie van de nieuwbouw door de gemeente aan Blanksma bouw gegund.

Specifieke inbreng Blanksma

Na het verkrijgen van de bouwteam opdracht heeft Blanksma bouw diverse ramingen gemaakt en is er door Blanksma bouw met de installateurs een advies gegeven aan het bouwteam om het plan binnen het gestelde budget te kunnen realiseren. Deze samenwerking heeft geleid tot een aanzienlijke kostenbesparing ten opzichte van de 1e raming. Deze besparing heeft de uiteindelijke realisatie mogelijk gemaakt. Begin 2021 heeft dit geleidt tot een aannemingsovereenkomst voor de realisatie.

Geschiedenis locatie/plan

Het IKC is gelegen aan de Moerbeigaarde 58 te Zoetermeer op de locatie van de voormalige basisschool Meester Verwers. De school is momenteel ondergebracht op een tijdelijke locatie. Het kavel voor de nieuwbouw is beperkt in omvang en binnenstedelijk in een woonwijk. Architectenbureau Nouwens Roovers Architectuur heeft het ontwerp compact maar compleet vormgegeven. Het ontwerp past daarmee goed binnen de bestaande wijk.

Kenmerken van het project

Het Integraal Kind Centrum Meester Verwers biedt een nieuw en zeer duurzaam onderkomen aan basisschool Meester Verwers voor Montessori onderwijs, een speelhal/BSO ruimte voor Kern Kinderopvang en ruimte voor Meerpunt, de Zoetermeerse netwerkorganisatie voor jeugd en gezin. In het ontwerp is rekening gehouden met een toekomstige uitbreiding van Kern Kinderopvang tot een volwaardig kinderdagverblijf.

Het bouwvolume bestaat uit 2 bouwlagen. De toekomstige uitbreiding zal uit een laag bestaan. De hoofdentree is duidelijk herkenbaar en bevindt zich aan de lange zijde van de gevel. Waarbij het IKC in het midden van het gebouw betreden wordt. Hier bevindt zich de centrale ruimte van het IKC, het hart van het gebouw. Omringd door de groepsruimte en gekoppeld aan het speellokaal. Door deze opzet zijn er nauwelijks gangen in de school en is bijna alle verkeersruimte multifunctioneel te gebruiken. Een flexibele wand maakt het mogelijk om van het speellokaal en de aula één grote ruimte te maken.

Het IKC wordt ‘een nul op de meter’ gebouw. De nieuwbouw wordt voorzien van hoogwaardig geisoleerde vloeren, gevels en daken krijgt zonnepanelen en een lucht water warmtepomp. De nieuwbouw voorziet hiermee volledig in haar eigen energie en warmte.

De buitenruimte van het IKC is groen en open van karakter en openbaar toegankelijk. Op het dakterras wordt voor de leerlingen een groene leer omgeving gecreëerd.

TYPE PROJECT

Nieuwbouw

OPDRACHTGEVER

Gemeente Zoetermeer

PLAATS

Moerbeigaarde 58
Zoetermeer

ARCHITECT

Nouwens Roovers Architectuur

GEBRUIKSFUNCTIE

Leren | Primair onderwijs

GEREALISEERD OPPERVLAK

1.575 M2 – Nieuwbouw

CONTRACTVORM

Bouwteam hoofdaannemer met onderaanneming

DOORLOOPTIJD

Februari 2021 – Heden

STATUS

In uitvoering

Back To Top